Fisk i det peruanska köket

Det många säkert kommer att tänka på när det gäller typisk peruansk mat är ceviche. Denna syrliga fiskrätten är så pass förknippad med landet att den officiellt har utsetts till en del av landets kulturarv. En klassisk ceviche görs på färsk vit fisk som hastigt marineras i en rejält syrlig lime- eller citronblandning. Fisken serveras med peruansk majs, både färsk och rostad, tunt skivad rödlök, koriander och kokt sötpotatis. Du hittar god fisk hos många fiskhandlare som i sin tur handlat från en fiskgrossist Stockholm.Vi har tidigare delat med oss av ett recept på ceviche, så det får du inte idag.

Peruansk fisk chowder

En annan rätt som är vanlig i Peru är Peruansk fisk chowder även kallad ”Chupie” som betyder soppa med många ingredienser. Under det koloniala Peru var denna typ av soppa huvudmåltiden mitt på dagen.

Här är en variant av den:

Vit fisk 900 g
Chili, grön tärnad 15 g
Vårlök, skivad 60 g
Majs, frusen 150 g
Knorr Fiskfond, koncentrerad 6 x 1L 65 g
Potatis, tärnad 250 g
Potatis, söt 250 g
Vatten 9 dl
Chili, Ancho pulver 3 g
Knorr Tomatino 4 x 3 kg 1 kg
Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg 30 g
Lök, tärnad 100 g
Milda Flytande Margarin 4 x 2,5 L 40 g
Rama Professional Visp 31%, Låglaktos 8 x 1 L 3 dl
Crème Bonjour Naturell, Laktosfri, 1 x 1,5 kg 90 g
garnering:
Lime, färsk pressad 60 g
Koriander, färsk (cilantro) 10 g

Sautera lök i fem minuter i Milda Flytande Mjölkfritt margarin och tillsätt Knorr Professional Vitlök kryddpuré.
Tillsätt Knorr Tomatino och chili pulver och sjud i någon minut. Tillsätt vatten, tärnad sötpotatis, potatis och Knorr Fiskfond och sjud vidare under lock tills potatis och sötpotatis börjar mjukna.
Rör Crème Bonjour Softspread Naturell jämn medRama Visp 31% tillsätt detta till soppan, rör om och tillsätt majs, grön hackad kärnfri chili, vårlök, koka upp och smaksätt med salt.
Tillsätt fisk och sjud i ytterligare 4-6 minuter.

Servera soppan med färsk koriander och limebåtar.

 

27 sep 2019