Varför är det viktigt att äta fisk?

Fisk är något vi alla bör äta mellan två till tre gånger per vecka. Det eftersom att det finns en massa bra näringsämnen i fisk som är svåra att få i sig på annat sätt än just via fisk och skaldjur. Det är inte fel att satsa på fisk hemleverans, så att du får färsk fisk hem att laga till! Se till att variera att äta magra, medelfeta och feta fiskar så får du mycket av flera viktiga ämnen.

Fisk ger dig D-vitamin och nyttigt fett

I Sverige finns det ett trettiotal fiskarter som är vanliga att man äter. Fisk innehåller bland annat selen, jod, protein, D-vitamin och vitamin B12. Dock är det så att halterna varierar mellan de olika fiskarterna, så det är bra att äta olika typer av fisk. Vitamin D är något som bara finns naturligt i ett fåtal livsmedel varav fisk är vår viktigaste källa. 

Feta och medelfeta fiskar som sill, lax och makrill är huvudkälla till de särskilda omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt. Om man inte äter fisk tillräckligt så kan man få brist på dessa ämnen. 

Skaldjur och musslor är magra och ofta källor till protein, vitamin B12, jod, selen och vitamin E.

Vissa fiskar ska man inte äta så ofta

En del fisk kan innehålla alldeles för mycket miljöföroreningar. Det är fiskarter som de flesta äter sällan, men som kan vara vanliga för dig som fiskar själv. Så det är viktigt att vara medveten om det.  Barn och kvinnor i barnafödande ålder är mer känsliga för dioxin och PCB, och bör inte äta fisk med höga halter mer än 2 – 3 gånger per år.

12 nov 2020