Tumi var en restaurang med influenser från det peruanska köket. Nationalrätten är ceviche, vilket i Peru oftast äts dagligen som lunch kring kuststäderna. Tumi restaurang serverade sin chevice som förrätt, samt att de hade en mix av traditionella rätter, gatumat, coctailen Pisco Sour samt egna tolkningar av det peruanska köket.

2013 slog Tumi upp portarna på Södermalm i Nils Emils gamla lokaler på Folkkungagatan. Beröm östes över denna restaurang och maten var exceptionellt god. Bakom satsningen stod Raúl Deza som tidigare drev sardinska krogen Serwito på Regeringsgatan i Stockholm. Han kommer från Lima och hans kock, Edgardo Umeres kommer från Anderna.

På Tumis meny fanns små streetfoodrätter som till exempel kalvhjärta på spett och köttfyllda potatiskroketter, varmrätter, desserter och en avsmakningsmeny. Menyn stod till en början bara på spanska så det har tagit väldigt lång tid för servitörerna att förklara vad som ingår i rätterna. De fick sedan dock hjälp med att översätta menyn till svenska.

I början av 2015 såldes Tumi och delades i två. Det blev en kortlivad chevichebar på Åsögatan och restaurang Tumi på Linnégatan. Dock fick den nya Tumi kritik, maten höll inte samma mått samt att alkoholtillstånd saknades. Därmed serverades exempelvis inte nationalcoctailen Pisco Sour nåt mer.

Idag är Tumi permanent stängd, men du som är sugen på peruansk mat i Stockholm kan besöka Publico eller Delimundo

Fortsättning på det Peruanska köket


Här kommer ett antal rätter till som du bör testa!
Pollo á la Brasa är kyckling. Hemligheten ligger i marineringen som är sojasås smaksatt med paprika, vitlök och kummin, som ger köttet och skinnet en rökig, salt smak. I Peru serveras den traditionellt med stekt yuca, en vaxartad rotknöl som har ett trevligt tuggmotstånd och smakar mycket gott tillsammans med de kryddiga dip-såser som Pollo a la brasa vanligtvis serveras med.
Anticuchos är grillspett av grillat, marinerat kött. Dessa finns överallt i Peru, både hos små gatuförsäljare och hos exklusiva restauranger. Alpacka är inte bara dyr ull utan serveras även som en måltid. Smakar som en blandning av nötkreatur med lite viltsmak.

10 mar 2017