Hur länge kan kött ligga i frysen?

De bäst föredatum vi ser på olika förpackningar är riktlinjer och ska inte vara ett absolut slutdatum på de olika produkterna. Speciellt inte om vi ser till att frysa ner sakerna snabbt. men hur länge kan man egentligen förvara kött när det är fryst? Och är det någon skillnad på hållbarhet för kött i ett fryslager och kött hemma? 

Ett kort svar - och ett lite längre

Det kortaste svaret är enkelt. Mat blir inte farlig om den förvaras i frysen i flera år. Det som händer är att smaken blir dålig och konsistensen kan bli lite underlig. 

Det lite längre svaret är att det finns olika hållbarhet för olika typer av mat, och det beror även på hur kallt man har det i frysen. I ett fryslager är det till exempel betydligt kallare än i en hemmafrys och maten håller därför längre där. Det blir däremot inte farligt att äta eftersom mikroorganismer inte kan växa i så låga temperaturer. 

Vi kikar lite på hållbarhet på olika typer av kött i frys, och det handlar om smak och konsistens:

  • Köttfärs: Max 6 månader
  • Magert kött: Upp till ett år
  • Fet fisk: Upp till 4 månader
  • Nötkött: Upp till 12 månader
  • Fläskkött: Upp till 6 månader
  • Mat som är tillagad: 3 - 6 månader

Det går att förlänga livslängden på maten genom att förpacka den rätt. En förpackning med tättslutande lock är bättre än en plastpåse med knut. Det absolut bästa sättet att förvara kött i frys är vakuumförpackat. Det fördubblar livslängden i en vanlig frys. 

22 apr 2021