Tumi var en restaurang med influenser från det peruanska köket. Nationalrätten är ceviche, vilket i Peru oftast äts dagligen som lunch kring kuststäderna. Tumi restaurang serverade sin chevice som förrätt, samt att de hade en mix av traditionella rätter, gatumat, coctailen Pisco Sour samt egna tolkningar av det peruanska köket.

2013 slog Tumi upp portarna på Södermalm i Nils Emils gamla lokaler på Folkkungagatan. Beröm östes över denna restaurang och maten var exceptionellt god. Bakom satsningen stod Raúl Deza som tidigare drev sardinska krogen Serwito på Regeringsgatan i Stockholm. Han kommer från Lima och hans kock, Edgardo Umeres kommer från Anderna.

På Tumis meny fanns små streetfoodrätter som till exempel kalvhjärta på spett och köttfyllda potatiskroketter, varmrätter, desserter och en avsmakningsmeny. Menyn stod till en början bara på spanska så det har tagit väldigt lång tid för servitörerna att förklara vad som ingår i rätterna. De fick sedan dock hjälp med att översätta menyn till svenska.

I början av 2015 såldes Tumi och delades i två. Det blev en kortlivad chevichebar på Åsögatan och restaurang Tumi på Linnégatan. Dock fick den nya Tumi kritik, maten höll inte samma mått samt att alkoholtillstånd saknades. Därmed serverades exempelvis inte nationalcoctailen Pisco Sour nåt mer.

Idag är Tumi permanent stängd, men du som är sugen på peruansk mat i Stockholm kan besöka Publico eller Delimundo

Om behovet av en ren restaurang

Ibland är det tur att det åligger kommunen att kontrollera renligheten hos stadens restauranger. Själv kan man bli lite blind för det kök man ser varje dag. Särskilt om det är högt tryck på restaurangen, hindrar stressen oss att se saker och ting för vad de egentligen är. Finns det någon kökspersonal som vill jobba i ett smutsigt kök? Skulle inte tro det. Ändå är det vad som händer då och då - faktiskt.

Lika rena naglar som på bilverkstad

Ibland kan det gå så illa, som när jag en sommar arbetade på en fin sommarrestaurang. Efter en vecka på denna restaurang hade jag naglar som var lika smutsiga som om jag hade jobbat på en bilverkstad. Jag har inte jobbat på någon bilverkstad, mig veterligen, men jag kan tänka mig att hade jag sysslat med bilar, hade jag haft den typen av smuts under naglarna som jag hade efter den veckan på sommarrestaurangen. Efter den erfarenheten har jag varit extra noga med att hålla mina kök rena och svabba golv och köksbänkar riktigt, skinande rena innan det är dags att gå hem och sova.

Finns proffsiga städbolag

Har man inte tiden eller möjligheten att städa och rengöra köket själva kan man anlita Flyttstädning i Stockholm. Dels kan man alltid anlita dem när det är dags att kanske själv flytta, eller om restaurangen ska flytta, men även om man vill få stora ytor städade. Dem kan du anlita om du vill få fönstertvätt. Som andra RUT-företag kan du göra RUT avdrag på skatten. Och du får garanti på deras städning. Bra, eller hur?

7 okt 2017