Tumi var en restaurang med influenser från det peruanska köket. Nationalrätten är ceviche, vilket i Peru oftast äts dagligen som lunch kring kuststäderna. Tumi restaurang serverade sin chevice som förrätt, samt att de hade en mix av traditionella rätter, gatumat, coctailen Pisco Sour samt egna tolkningar av det peruanska köket.

2013 slog Tumi upp portarna på Södermalm i Nils Emils gamla lokaler på Folkkungagatan. Beröm östes över denna restaurang och maten var exceptionellt god. Bakom satsningen stod Raúl Deza som tidigare drev sardinska krogen Serwito på Regeringsgatan i Stockholm. Han kommer från Lima och hans kock, Edgardo Umeres kommer från Anderna.

På Tumis meny fanns små streetfoodrätter som till exempel kalvhjärta på spett och köttfyllda potatiskroketter, varmrätter, desserter och en avsmakningsmeny. Menyn stod till en början bara på spanska så det har tagit väldigt lång tid för servitörerna att förklara vad som ingår i rätterna. De fick sedan dock hjälp med att översätta menyn till svenska.

I början av 2015 såldes Tumi och delades i två. Det blev en kortlivad chevichebar på Åsögatan och restaurang Tumi på Linnégatan. Dock fick den nya Tumi kritik, maten höll inte samma mått samt att alkoholtillstånd saknades. Därmed serverades exempelvis inte nationalcoctailen Pisco Sour nåt mer.

Idag är Tumi permanent stängd, men du som är sugen på peruansk mat i Stockholm kan besöka Publico eller Delimundo

Saker som påverkar restaurangbesöker

När man besöker en restaurang så kan externa faktorer spela en väldigt avgörande roll huruvida restaurangbesöket blir lyckat eller inte. Belysning är ett bra sådant exempel som många glömmer bort. Man brukar säga att maten alltid smakar bättre utomlands och det finns verkliga anledningar till att det faktiskt är så. Alla de intryck som vi tar del av i själva restaurangmiljön kan påverka hur vi uppfattar att maten smakar i slutändan.

Många restauranger väljer led belysning

Allt fler restauranger har insett fördelarna med en homogen belysning och investerar därmed i god belysning som framställer restaurangen och dess mat på bästa tänkbara vis. Led belysning är en modern ljuskälla som är flimmerfri jämfört med traditionell fluorescerande belysning som flimmrar även om man själv inte märker av att detta sker. Avsaknaden av flimmer minimerar risken för både huvudvärk och trötthet och medför att gästerna kan sitta och avnjuta sin mat och samtidigt känna sig mindre stressade på ett omedvetet plan.

Svealight levererar marknadens bästa led lysrör

Svealight levererar kvalitativa lysrör med marknadens längsta garanti. Man erbjuder otroliga 7 år produktgaranti för sina led lysrör som både tillverkas och testas i Finland i en högteknologisk fabrik. Förutom led lysrör så levererar man även helhetslösningar med lysrörsarmatur och led panel till både restauranger, livsmedelsbutiker och lagerlokaler. Det finns ingen anledning att inte välja led belysning, förutom alla de ovannämnda fördelarna så halverar dessutom led elkostnaderna med över 70%. Moderna led belysningslösningar är också betydligt mer miljövänligt en traditionella ljuskällor.

25 jan 2017