Tumi var en restaurang med influenser från det peruanska köket. Nationalrätten är ceviche, vilket i Peru oftast äts dagligen som lunch kring kuststäderna. Tumi restaurang serverade sin chevice som förrätt, samt att de hade en mix av traditionella rätter, gatumat, coctailen Pisco Sour samt egna tolkningar av det peruanska köket.

2013 slog Tumi upp portarna på Södermalm i Nils Emils gamla lokaler på Folkkungagatan. Beröm östes över denna restaurang och maten var exceptionellt god. Bakom satsningen stod Raúl Deza som tidigare drev sardinska krogen Serwito på Regeringsgatan i Stockholm. Han kommer från Lima och hans kock, Edgardo Umeres kommer från Anderna.

På Tumis meny fanns små streetfoodrätter som till exempel kalvhjärta på spett och köttfyllda potatiskroketter, varmrätter, desserter och en avsmakningsmeny. Menyn stod till en början bara på spanska så det har tagit väldigt lång tid för servitörerna att förklara vad som ingår i rätterna. De fick sedan dock hjälp med att översätta menyn till svenska.

I början av 2015 såldes Tumi och delades i två. Det blev en kortlivad chevichebar på Åsögatan och restaurang Tumi på Linnégatan. Dock fick den nya Tumi kritik, maten höll inte samma mått samt att alkoholtillstånd saknades. Därmed serverades exempelvis inte nationalcoctailen Pisco Sour nåt mer.

Idag är Tumi permanent stängd, men du som är sugen på peruansk mat i Stockholm kan besöka Publico eller Delimundo

Tapas bra mat

Äta tapas är ett trevligt sätt att umgås med varandra på. Man sitter och pratar, umgås, beställer något att dricka och så små rätter, som inte gör en proppmätt, men inte heller hungrig. Tapas är rätter med bara det godaste som Spanien på svenska har att erbjuda; bröd med olika goda såser och oliver, ugnsrostade, söta tomater och paprikor, friterade bläckfiskringar, tigerräkor, piroger, tortillas och kroketter fyllda med god serranoskinka med kyckling. Kan det bli godare. Det vattnas i alla fall i min mun när jag skriver detta. En bra sådan restaurang man kan äta tapas i Stockholm finns på Östermalm, och heter Alegria tapasbar. Det är en mysig tapasbar med trevlig inredning och servicevänlig personal.

Salladsbuffé festlig bjudmat

Vill man inte gå ut, utan vill bjuda på lunch, konferensmat eller studentfest eller någon annan festlig högtid kan man beställa hem catering finns på Södermalm i hjärtat av Stockholm. De har olika matiga sallader som buffé. Rätter med sallad har blivit ett riktigt skällsord, "kaninmat" kallar vissa det. Ingenting kunde vara mera fel. "Kaninmat" består endast av morötter och maskrosblad och ett och annat grässtrå. Här pratar vi om spännande rätter med grillad kyckling, rostbiff, mozzarella- och chevreostar, räkor och lax i en härlig blandning med färska grönsaker, nötter och frukt. Det kan nog inte beskrivas, måste upplevas. Det är jag säker på. Bon appétit!

3 sep 2017