Traditionella maträtter från Peru

Peru sägs vara det land med den bästa maten i hela världen. Huvudstaden i Peru, Lima, kallas ofta för att vara Sydamerikas kulinariska huvudstad. I det peruanska köket så finns det en massa intressanta rätter. En hel del av dem är även förknippade med en stark traditon. Nedan kommer ett gäng med traditionella maträtter.

Lomo Saltado

Lomo Saltado är en blandning mellan det peruanska och kinesiska köket. Denna rätt består av strimlor av nötkött marinerat i en soja sås som sedan steks med lök, aji chilli peppers och olika kryddor.

Papas a la Huancaína

Papas a la Huancaína är gjort på skivad gyllene potatis som är dränkt i en sås av färskost, vitlök, avdunstad mjölk, aji amarillo chilli peppers, lime och saltkex. Rätten toppas med ett ägg innan servering.

Ceviche

Ceviche är Perus nationalrätt och är en av de mest älskade rätterna i landet. Rätten är gjord på bitar av rå fisk som tillagas i limesaft. Den kryddas med chili och salt och serveras med skivad lök och koriander. Ibland så används även skaldjur såsom räkor eller bläckfisk för att laga denna traditionella rätt.

Fler traditionella rätter

Det finns även flera andra traditionella rätter så som:

  • Cuy - grillad marsvin över öppen eld
  • Anticuchos De Corazón - grillat hjärta från alpacka eller ko 
  • Arroz Con Pato - ris blandat med korianderpuré, olika örter och mörkt öl. Toppas med ett rostat anklår.
7 Oct 2022