Tumi var en restaurang med influenser från det peruanska köket. Nationalrätten är ceviche, vilket i Peru oftast äts dagligen som lunch kring kuststäderna. Tumi restaurang serverade sin chevice som förrätt, samt att de hade en mix av traditionella rätter, gatumat, coctailen Pisco Sour samt egna tolkningar av det peruanska köket.

2013 slog Tumi upp portarna på Södermalm i Nils Emils gamla lokaler på Folkkungagatan. Beröm östes över denna restaurang och maten var exceptionellt god. Bakom satsningen stod Raúl Deza som tidigare drev sardinska krogen Serwito på Regeringsgatan i Stockholm. Han kommer från Lima och hans kock, Edgardo Umeres kommer från Anderna.

På Tumis meny fanns små streetfoodrätter som till exempel kalvhjärta på spett och köttfyllda potatiskroketter, varmrätter, desserter och en avsmakningsmeny. Menyn stod till en början bara på spanska så det har tagit väldigt lång tid för servitörerna att förklara vad som ingår i rätterna. De fick sedan dock hjälp med att översätta menyn till svenska.

I början av 2015 såldes Tumi och delades i två. Det blev en kortlivad chevichebar på Åsögatan och restaurang Tumi på Linnégatan. Dock fick den nya Tumi kritik, maten höll inte samma mått samt att alkoholtillstånd saknades. Därmed serverades exempelvis inte nationalcoctailen Pisco Sour nåt mer.

Idag är Tumi permanent stängd, men du som är sugen på peruansk mat i Stockholm kan besöka Publico eller Delimundo

Traditionellt julbord?

Julbord i Sverige är förenat med långa traditioner och samlar släkt och vänner vid ett dignande matbord. När det gäller att äta peruansk julmat så har även det sina egna traditioner. På julafton äter man sin julmiddag först kring midnatt. Peruanerna inväntar tolvslaget, önskar varandra god jul och ser på fyrverkerier. Först därefter är det dags för att äta julmiddag. En peruansk julmiddag är traditionellt ugnstekt kalkon med äppelpuré samt att till det dricker man gärna vin, champagne, samt Inca Kola. Efter ett par timmar öppnar man julklappar, dricker varm choklad och äter fruktkaka. Likheterna med svensk jul och julbord är få, det som är gemensamt är att man samlas och äter tillsammans.

Svenskt julbord

Ofta samlar vi här i Sverige våra familjer på julafton och bjuder på en buffé av god julmat. En annan tradition vi dock har är att äta julbord i Malmö eller i den stad vi bor i, under hela december månad. En anställd kan ha turen att bli bjuden på ett julbord i Malmö genom jobbet. Andra väljer att boka in ett eller flera besök för att äta julbord tillsammans på en restaurang. Om du vill äta ett riktigt gott julbord i Malmö så ska du besöka Gästis i Staffanstorp. På detta julbord i Skåne står det traditionell mat så som julskinka, sill, lax, köttbullar, prinskorv och olika patéer. När du äter av ett julbord i Skåne är det ofta så att du ska äta i flera omgångar och sitta och njuta i flera timmar. Ta därför inte för mycket mat på tallriken första vändan, utan gå flera gånger om.

16 mar 2016