Vad är tranchering?

Tranchering är en skärteknik där du skär din mat i skivor. Det utförs vanligtvis vid middagsbordet, och du behöver en trancherkniv och tranchergaffel. Att skära kött, fisk, grönsaker, frukt och bröd i skivor kallas tranchering. Man kan skära stekar i millimeterskivor, men även tjockare skivor förekommer. Du som vill köpa en bra trancherkniv du kan kolla på sidan bästaprodukterna.com.

När trancherar du?

Du skär/trancherar aldrig köttet direkt efter att du har tillagat det. Låt alltid köttet vila i 5 till 10 minuter för att se till att köttsaften är ordentligt fördelad i köttet.  Placera en fuktig handduk under brädan för att se till att den stannar på plats.

Det är viktigt att använda en vass, icke tandad kniv. Det är därför du bör satsa på en riktig trancherkniv! Du får då snygga snitt och fina skivor. Du kan skära dem i en vinkel för att få dem att se större ut. Se även till så att du skär köttet i rätt riktning, så att det håller sig mört.  Du ska skära mot fibrerna, inte längs med!

Tranchera helstekt kyckling, julskinka och stek

Att tranchera innebär att köttet skärs upp i riktigt tunna skivor och att göra det vid bordet är mycket vanligt. Det är ett trevligt sätt att servera måltiden. Du kan så klart göra det i förväg med, ute i köket. Med en bra trancherkniv kan du tranchera helstekt kyckling så väl som julskinkan eller söndagssteken. Komplettera med en tranchergaffel  då det gör det lättare att hålla steken på plats när den skärs upp.

31 Mar 2023