Tumi var en restaurang med influenser från det peruanska köket. Nationalrätten är ceviche, vilket i Peru oftast äts dagligen som lunch kring kuststäderna. Tumi restaurang serverade sin chevice som förrätt, samt att de hade en mix av traditionella rätter, gatumat, coctailen Pisco Sour samt egna tolkningar av det peruanska köket.

2013 slog Tumi upp portarna på Södermalm i Nils Emils gamla lokaler på Folkkungagatan. Beröm östes över denna restaurang och maten var exceptionellt god. Bakom satsningen stod Raúl Deza som tidigare drev sardinska krogen Serwito på Regeringsgatan i Stockholm. Han kommer från Lima och hans kock, Edgardo Umeres kommer från Anderna.

På Tumis meny fanns små streetfoodrätter som till exempel kalvhjärta på spett och köttfyllda potatiskroketter, varmrätter, desserter och en avsmakningsmeny. Menyn stod till en början bara på spanska så det har tagit väldigt lång tid för servitörerna att förklara vad som ingår i rätterna. De fick sedan dock hjälp med att översätta menyn till svenska.

I början av 2015 såldes Tumi och delades i två. Det blev en kortlivad chevichebar på Åsögatan och restaurang Tumi på Linnégatan. Dock fick den nya Tumi kritik, maten höll inte samma mått samt att alkoholtillstånd saknades. Därmed serverades exempelvis inte nationalcoctailen Pisco Sour nåt mer.

Idag är Tumi permanent stängd, men du som är sugen på peruansk mat i Stockholm kan besöka Publico eller Delimundo

Amerikaner testar peruansk mat

Amerikaner... Nordamerikaner får vi väl tillägga, har inte rykte om sig att vara diplomatiska, taktfulla, ödmjuka eller ens särskilt intelligenta - om vi ska vara ärliga. Givetvis ska vi inte sitta här och generalisera, men det allmänna intrycket av just nordamerikaer är snarare att de är lite skräniga, arroganta och... mindre smarta. Så är det säkert inte, för fördomar brukar ha lösa grunder, men nedan klipp hjälper inte direkt till för att spräcka dem. Men det är ändå ganska skoj, så håll till godo!

23 jun 2017