Tumi var en restaurang med influenser från det peruanska köket. Nationalrätten är ceviche, vilket i Peru oftast äts dagligen som lunch kring kuststäderna. Tumi restaurang serverade sin chevice som förrätt, samt att de hade en mix av traditionella rätter, gatumat, coctailen Pisco Sour samt egna tolkningar av det peruanska köket.

2013 slog Tumi upp portarna på Södermalm i Nils Emils gamla lokaler på Folkkungagatan. Beröm östes över denna restaurang och maten var exceptionellt god. Bakom satsningen stod Raúl Deza som tidigare drev sardinska krogen Serwito på Regeringsgatan i Stockholm. Han kommer från Lima och hans kock, Edgardo Umeres kommer från Anderna.

På Tumis meny fanns små streetfoodrätter som till exempel kalvhjärta på spett och köttfyllda potatiskroketter, varmrätter, desserter och en avsmakningsmeny. Menyn stod till en början bara på spanska så det har tagit väldigt lång tid för servitörerna att förklara vad som ingår i rätterna. De fick sedan dock hjälp med att översätta menyn till svenska.

I början av 2015 såldes Tumi och delades i två. Det blev en kortlivad chevichebar på Åsögatan och restaurang Tumi på Linnégatan. Dock fick den nya Tumi kritik, maten höll inte samma mått samt att alkoholtillstånd saknades. Därmed serverades exempelvis inte nationalcoctailen Pisco Sour nåt mer.

Idag är Tumi permanent stängd, men du som är sugen på peruansk mat i Stockholm kan besöka Publico eller Delimundo

Behov av ett bra kontor

Även restauranger har behov av ett kontor, där man kan samla sina fakturor, inköpsordrar, betala sina räkningar, och ha ordning och reda på restaurangens ekonomi. På morekontor.se finns det många bra kontorsmöbler om du har planer på att skapa ett eget kontor. Det behöver inte vara en stor yta för att ha ett kontor. Det räcker med en lite vrå, där du placerar ett skrivbord, samt förvaring för pärmar och papper. Skärmväggar är bra med, så att du kan skärma av din vrå, särskilt om du inte har ett rum med dörr som du kan stänga. Det finns skärmväggar för att sätta på golvet, så väl som att montera på skrivbordet.

Ordning och reda

Det är ett måste att ha ordning och reda på alla papper och fakturor när man driver en restaurang. Därför är det bra att satsa på bra förvaring. Försök att ha så mycket du kan digitalt i datorn, resten bör du arkivera i pärmar eller arkivskåp. Om du sätter skärmväggar runt ditt utrymme, så kan du ställa hurtsar och annat mot dessa sedan, då de fungerar som en lös vägg. Se även till att du inte har en massa lösa sladdar och annat som ligger på golvet, det kan vara en säkerhetsrisk på flera sätt, särskilt om du sitter nära köket. 

Hitta flera möbler till kontoret

Kontorsmöbler finns som sagt att köpa på morekontor.se, men du kan även använda dig av begagnade möbler. Kanske inredning som du redan har stående i din restaurang går att använda?

23 jun 2017