Det finns många ställen som behöver kyla

Det känns kanske konstigt att prata om kyla i december när det bara är 18 dagar kvar till julafton, men faktum är att just kyla kan vara ett problem för oss som jobbar med restauranger. Det krävs en hel del kylrum och även frysrum. Som tur är så har vi just haft en översyn av detta och fått hjälp av en firma som bland annat sysslar med fjärrkyla i Stockholm. De har servat våra kalla utrymmen så att vi inte står här mitt i julrushen med varma frysar. 

Gör din egen glass

Vad passar väl bättre än glass när man pratar om kyla? Så här kommer ett recept på vaniljglass du kan göra hemma. 

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1/2 dl strösocker (kan bytas ut mot florsocker)
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Börja med att vispa grädden medelhårt. Ta sedan en annan bunke och blanda ägg, socker och vanilj. Vispa gärna med elvisp och det gör inget om det sitter grädde kvar på. Smeten ska bli ljusgul och jämn. Blanda sedan i grädden och vänd runt den med en slickepott, eller vispa med lägsta hastighet på elvispen. 

Med glassmaskin: Häll i smeten och kör i 20 minuter och ät direkt. 
Utan glassmaskin: Häll smeten i en burk med lock och ställ in i frysen. Ta ut en gång i halvtimmen och rör runt med en sked. Detta gör du 3 - 4 gånger under de första 2 timmarna. Låt sedan stå i ytterligare 2 timmar och sedan är det bara att servera. 

Du kan byta ut grädden mot laktosfri grädde om du vill. 

 

6 dec 2019