Laga god påskmat

Vi är nu i påskveckan och på lördag är det påskafton. Hur man firar påsk är lite olika, men gemensamt är att det brukar vara en massa god mat och en massa ägg av olika slag. Man kan välja att laga en trerätters med lamm och annat gott, eller så satsar på man buffé. Själv har jag scannat nätet efter bra bufférecept för påsken och så har jag även passat på att beställa ett usb microskop från Prylstaden. Detta usb microskop ska ges i present till en vän i påsk. Påskafton så kommer det en massa vänner hit. Dels så ska vi bjuda på en del peruanskt, men även en del hederlig svensk påskmat. 

Förslag på bra påskmat

Ingen påskbuffé utan sill! Det går att köpa färdiga burkar eller göra själv. Här är ett recept:

Citronsill

1 burk inläggningssill à 420 g
1 purjolök
1 äggula
1 1/2 msk senap
1/2 dl rapsolja
Rivet skal av 1 1/2 citron
Saft av 1 citron
3 msk finhackad dill
2 msk strösocker
Knappt 1 dl crème fraiche
1. Låt sillen rinna av och dela den i 1 1/2 cm stora snedställda bitar.
2. Ansa purjolöken och strimla den. Lägg undan lite till garneringen.
3. Blanda äggula och senap i en bunke. Vispa ner olja i en tunn stråle, tills det blir en slät och jämn sås.
4. Vänd ner purjolök, citronskal, citronsaft, finhackad dill, socker och crème fraiche. Lägg i sillen och låt dra i kylen i minst 1 dygn.

Sedan är det så klart att man ska ha en massa goda ägg, det är även gott med lax, både rökt, ungsbakad och gravad. Många gillar även att ha köttbullar, prinskorv, potatisgratäng med mera.

15 apr 2019