På nätet finns det en massa olika recept på ceviche. Dock är det ju så att den allra bästa äter man så klart i Peru! Eller på en peruansk restaurang så klart. Men, det går att få till en bra ceviche, nära originalet genom att välja rätt recept. Det är viktigt att ha färsk fisk när man gör detta. Detta eftersom den tillagas endast genom syran i citronsaften. Som tur är går det att få hemleverans av fisk, vilket gör att man får den superfärsk.
Ceviche är citrongravad fisk med chili, koriander och massor av lök och lite andra kryddor. Tillbehör brukar vara sötpotatis och canchitas, det vill säga rostade majskorn. Ceviche kan ätas som förrätt eller huvudrätt.
Det finns även ceviche på många olika havsdjur, så som räkor, musslor, bläckfisk med mera men i den traditionella cevichen ingår endast färsk fisk. Ceviche görs på vit fisk, här hemma i Sverige fungerrar det bra med torsk.
4 port
500 gr torskfilé, saft av färska citroner tills det täcker fisken ca 3 dl, en cm ingefära, 2–3 stjälkar selleri, 1 vitlöksklyfta, 1 chilifrukt, 1 kruka koriander, salt, 2 medium rödlökar.
Potatis och eller sötpotatis till servering.
Skär fisken i cm stora strimlor eller bitar. Salta rikligt. Pressa citronerna och häll saften i en mixer tillsammans med den skalade ingefäran, vitlöksklyftan, de nedre delarna av stjälkarna selleri, hälften av chilin, de grövre stjälkarna av koriandern, Mixa allt. Slå sedan denna blandning över fisken. Finhacka resten av chilin, hacka sellerin i bitar och koriandern finhackas och tillsättes. Smaka eventuellt av med mer salt. Låt stå tills fisken har blivit helt vit, minst 1-2 tim. När fisken är klar så kan du finskiva löken i plymer och salta den och krama ut saften så att den mister lite av sin styrka. Skölj under vatten och låt den rinna av. Den läggs sedan ovanpå fisken