Nordiska smaker med löjromssemla

Det har genom åren kommit en massa olika varianter av semlor, men den lyxigaste måste nog ändå vara löjromssemlan. De som tog fram denna, det var Clarions Signs kökschef tillsammans med hotellets konditor. Det tog flera månader samt nio varianter innan de var nöjda. Om du vill njuta av en sådan, köp löjrom online och så använd receptet nedan. 

Recept på löjromssemla

Receptet är för 4 personer  (3 semlor var)

Brioche 

  • 48 g ägg
  • 4 g jäst
  • 80 g vetemjöl
  • 2 g salt
  • 8 g strösocker
  • 50 g smör 
  • 30 g Västerbottenost
  • 1 ägg för pensling 

Gör så här

Blanda ingredienser, förutom smöret, salt och Västerbottenost, i en degblandare. Kör degen på låg hastighet i ca 10 min. Lägg sedan i saltet och blanda ca 5 min. Mata sedan in smöret försiktig, lite i taget. Avsluta med Västerbottenosten.
Lägg i salt och avsluta med tärnade smöret och blanda ner lite i taget i degen.
Blanda ner Västerbottenosten
Plasta  degen låt vila i kyl över natten.
Dela degen i 15 g bitar och rulla dem runda.
Jäs i ca 1 h.
Pensla med ägg. baka på 185 grader i 10-12 minuter.
Ta ut Briocher och låt svalna

Fyllning

  • 60 g Creme Fraiche 
  • ¼ Citron skal
  • 60 g Kalix Löjrom
  • 1 kvist Dill

Vispa creme fraiche och citronskal tills den tjocknar 

Picklad rödlök

  • 1 Rödlök (liten)
  • 2 msk Ättikssprit
  • 4 msk Strösocker
  • 4 msk Vatten

Koka upp ättika och vatten. Rör ner strösocker och låt svalna.
Skala rödlöken. 
Skär rödlöken i 2 mm skivor
Lägg löken i den kalla ättikslagen. låt svalna

Montering av semla

Skär toppen av semlor
Spritsa en ring av citroncremefraiche 
Lägg avtorkad picklad rödlök
Spritsa löjrom 
Garnera med en dill
Lägg på locket

 

23 Sep 2022